Až 500 eur za tip

Každý rok na realitnom trhu je iný, či už pre kupujúcich, predávajúcich alebo aj pre realitných maklérov, ktorí sa musia vzniknutým zmenám prispôsobovať. Rok 2022 bol, v porovnaní s inými rokmi, ovplyvnený najmä zhoršenou ekonomickou situáciou na Slovensku i vo svete. Ako sa to dotklo predaja nehnuteľností na severnom Slovensku a na čo sa majú kupujúci i predávajúci pripraviť v najbližších mesiacoch?

V realitnej kancelárii 1. Reality Rent bol rok 2022 veľmi pestrý a plný zmien. Kým prvá polovica roka sa niesla v plnom pracovnom nasadení, predávali sa všetky druhy nehnuteľností, lebo hypotekárne úvery boli dostupné pre väčšinu klientov, v lete nastal útlm, ktorý sa preniesol aj do jesenných mesiacov. „Ľudia boli zmätení nielen z vojny na Ukrajine, ale aj stúpajúcou úrokovou sadzbou pri hypotékach a tiež neistotami pri stúpajúcej inflácií a ohlásenou energetickou krízou,“ opísala vplyvy na realitnom trhu v okolí Žiliny a Čadce realitná maklérka Mária Habčáková. Dodala, že v posledných mesiacoch roka sa obchody opäť začali hýbať a stále zaujímavejšie sa stávajú nájmy bytov a domov, lebo klienti nemajú možnosť načerpania hypotéky. Ceny bytov mierne klesli (stále si však držia vyššiu cenu oproti roku 2021). U stavebných pozemkov sa cena stále vyvíja smerom hore v miernejšom tempe. Zaujímavé sú tiež staršie domy určené na rekonštrukciu.  

Podľa realitných maklérov sa vývoj na realitnom trhu v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi momentálne ťažšie predvída. Veľa ovplyvní politická a ekonomická situácia. „Domnievam sa, že podstatnú úlohu zohrá správne stanovená cena, pretože otázka bývania je a bude stále dôležitá. Musíme si všetci pripomenúť, že vyššia úroková sadzba hypoték tu v minulých rokoch už bola. Veľkou výhodou bude, ak kupujúci nájdu spoludlžníkov (ručiteľov) k hypotéke,“ radí M. Habčáková. Podľa nej by mali mať predávajúci v najbližších mesiacoch na pamäti, že ceny majú klesajúcu tendenciu a zvyknúť si na fakt, že ceny nehnuteľností nemôžu stále medziročne rásť o 20 %. Kupujúci, ak nemajú vlastné finančné zdroje, by mali zvážiť koho prizvať ako ručiteľa k hypotéke. Stále zaujímavé budú nájmy bytov a domov. „Myslím si, že klienti, ktorí nevyužívajú svoju veľkú obytnú plochu, budú zvažovať aj výmeny bytov a domov za niečo menšie, aby usporili na energiách,“ prihliada na energetickú krízu M. Habčáková.

Napriek mnohým neočakávaným zmenám realitná kancelária 1. Reality Rent hodnotí rok 2022 ako úspešný, lebo celému tímu sa poradilo zrealizovať slušné množstvo predajov i prenájmov nehnuteľností.  „Realitní makléri absolvovali niekoľko užitočných školení, konferencií i kurzov. Podarilo sa redizajnovať webovú stránku a vďaka novej posile – Dávidovi Chrenákovi viac zapracovať na propagácii spoločnosti na sociálnych sieťach. Veríme, že v roku 2023 nás čakajú nové výzvy a veľa ďalších spokojných klientov,“ dodal majiteľ 1. Reality Rent Karol Vandlík.

Zdroj: 1. Reality Rent

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.